Ozbilen Aykut Attorney Partnership

View Original

İş Kazasından Kaynaklanan Tazminat Talebinde Islah ve Zamanaşımına İlişkin Anayasa Mahkemesi Kararı Hakkında Bilgi Notu

24.10.2023 tarih ve 32349 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Anayasa Mahkemesi’nin (“AYM”) 11.07.2023 tarih ve 2019/345 başvuru numaralı kararında (“Karar”); iş kazasından kaynaklanan tazminat talebinin ıslah ile artırılan kısmının zamanaşımı gerekçesi ile reddedilmesinin Anayasa’nın 36. maddesinde güvence altına alınan adil yargılanma hakkı kapsamındaki mahkemeye erişim hakkını ihlal ettiği yönünde karar verilmiştir.

 

AYM’ye yapılan başvuruya konu olayda başvurucu, öncelikle, geçirmiş olduğu iş kazasına yönelik tespit davası ve (iş kazasının tespitinin) akabinde iş kazasından kaynaklanan tazminat talebine ilişkin dava açmıştır. Başvurucu, tazminat talebine ilişkin dava kapsamında yapılan bilirkişi incelemesi neticesinde mahkemeden ıslah talebinde bulunmuş ancak davalı taraf, ıslah talebinin zamanaşımı sebebiyle reddedilmesi gerektiğini ileri sürmüştür. Yerel mahkemenin, davalı lehine karar vermesi üzerine başvurucu yerel mahkeme kararını temyiz etmiş ancak Yargıtay da ıslah edilen kısma ilişkin tazminata hükmedilmesinin hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle, sadece tazminat talebine ilişkin dava dilekçesinde yer alan miktar ile sınırlı olarak karar vermiştir. Bunun üzerine başvurucu, ilgili kararın adil yargılanma hakkını ihlal ettiği gerekçesi ile AYM’ye bireysel başvuruda bulunmuştur.

 

AYM yaptığı incelemede; ıslah ile artırılan davaya konu zararın tespitinin belirli bir uzmanlık gerektirmesi nedeniyle zararın boyutunun belirlenebilmesi için yerel mahkemeden bilirkişi raporu alınmasının gerekliliğine; zararın tümünün yargılamanın başında bilinmesinin beklenemeyeceğinden ötürü tazminat talebinin tüm zararı karşılayacak şekilde istenemeyeceğine dikkat çekmekle birlikte, bilirkişi raporuyla belirlenen tazminat tutarının talep edilebilme imkanının ortadan kaldırılmasının başvurucuya şahsi olarak bir külfet yüklemekte olduğunu ve başvurucunun katlanmak zorunda kaldığı külfet ile müdahalenin ölçülü olmadığı sonucuna varmıştır.

 

Dolayısıyla AYM, iş kazası nedeniyle maluliyet durumunun dava açıldığı tarihte belirli olmaması ve ortaya çıkan zarar miktarının, ancak dava sürecinde alınan bilirkişi raporları neticesinde öğrenildiğinden bahisle Anayasa’da güvence altına alınmış olan adil yargılanma hakkı kapsamındaki mahkemeye erişim hakkının ihlal edildiği sonucuna ulaşmıştır.

 

İşbu bilgi notunda bahsi geçen Karar’ın tüm metnine aşağıda yer alan linkten ulaşabilirsiniz;

 

·         https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/10/20231024-11.pdf

 

Bilgilerinize sunulur.

 

Saygılarımızla.