Ozbilen Aykut Attorney Partnership

View Original

6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 376’ncı Maddesinin Uygulanmasınaİlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair TebliğHakkında Bilgi Notu

31.10.2023 tarih ve 32355 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun (“TKK”) 376’ncı Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğde (“Tebliğ”) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ yayımlanmıştır.

 Döviz cinsinden borcu bulunan şirketler, döviz kurlarında meydana gelen dalgalanmalar nedeniyle ciddi zarar görmekte ve bu durum şirketlerde sermaye kaybı ve/veya borca batık olma durumuna sebebiyet vermekteydi. Bu duruma karşı önlem alınması amacıyla ilgili Tebliğ’de yapılan düzenleme ile; 01.01.2024 tarihine kadar TTK’nın 376. Maddesi kapsamında sermaye kaybı ve borca batık olma durumlarına ilişkin yapılan hesaplamalarda, henüz ifa edilmemiş yabancı para cinsi yükümlülüklerden doğan kur farkı zararlarının hesaba katılmayacağı hüküm altına alınmıştır. Böylece, sermaye kaybı veya borca batık olma durumuna ilişkin yapılan hesaplamalarda, henüz ifa edilmemiş yabancı para cinsi yükümlülüklerden doğan kur farkı zararları hesaplanırken, yükümlülüğün ilk defa kayıtlara girdiği tarih itibariyle değeri göz önünde bulundurularak, cari kur ile arasındaki farktan kaynaklı zararlar bilanço zararından indirilerek hesaba katılmamaktadır.

 Tebliğ’de yapılan son değişiklik neticesinde ise; kur farkı zararlarına ilişkin yapılan hesaplamalara ilişkin süre uzatılmış ve 01.01.2025 tarihine kadar yabancı para cinsi yükümlülüklerden doğan kur farkı zararları hesaba katılmayacağı düzenlenmiştir.

 

İşbu bilgi notunda bahsi geçen değişikliğe ilişkin Resmi Gazete ilanına aşağıda yer alan linkten ulaşabilirsiniz;

 

·         https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/10/20231031-3.htm

 

Bilgilerinize sunulur.

 

Saygılarımızla.