Ozbilen Aykut Attorney Partnership

View Original

546 SIRA NUMARALI VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİHAKKINDA BİLGİ NOTU

213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun (“VUK”) 170/A maddesi kapsamında Ticaret Bakanlığı tarafından Hazine ve Maliye Bakanlığı’na elektronik ortamda bildirilen bilgilerin, mükellefler tarafından yapılmış bildirim olarak kabul edilmesine ilişkin usul ve esasları düzenleyen Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No:546) (“Tebliğ”), 18.01.2023 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Söz konusu Tebliğ ile yapılan düzenlemeye göre, Ticaret Sicili Yönetmeliği (“Yönetmelik”) gereğince tescil zorunluluğu bulunan işlemlerden Tebliğ’de belirtilenler için mükellefler tarafından ayrıca vergi dairesine bildirimde bulunulmasına gerek olmayacaktır.

 

Bu çerçevede; vergiye tabi ticaret ve sanat erbabından, serbest meslek erbabından, kurumlar vergisi mükelleflerinden, kolektif ve adi şirket ortaklarıyla komandit şirketlerin komandite ortaklarından işe başlayanlar söz konusu durumu vergi dairesine bildirmeye mecbur olmakla beraber ticaret sicili müdürlükleri, kurumlar vergisi mükelleflerinin ticaret sicili müdürlüklerine tescil için başvurması halinde, başvuru evraklarının bir suretini ilgili vergi dairesine yazılı veya elektronik ortamda intikal ettirecek ve böylece söz konusu bu mükelleflerin işe başlamayı bildirme yükümlülükleri yerine getirilmiş sayılacaktır.

 

Diğer taraftan; anonim şirketlerin, limited şirketlerin, 1581 sayılı Kanun kapsamındaki Tarım Kredi Kooperatifleri hariç kooperatiflerin, kollektif şirketlerin, komandit şirketlerin ve merkezi yurt dışındaki işletmelerin Türkiye’deki şubelerinin, dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmelerinin şube açılış ve kapanış bildirimleri, merkez ve şube adres değişiklikleri, tür değişikliği bildirimleri, tasfiyeye giriş ve tasfiyeden çıkış bildirimleri, tasfiye kapanış (tasfiye sonu terkin)/işi bırakma bildirimleri ile unvan değişikliği bildirimlerinin de ticaret siciline tescil ettirilmesi yeterli olacak olup, bu işlemler için ayrıca vergi dairesine bildirimde bulunulmayacaktır.

 

Öte yandan mükellefler, şubeler haricinde iş yerlerinin sayısında meydana gelen artış veya azalışları vergi dairesine bildirmeye devam edeceklerdir.

 

Yönetmelik kapsamında ticaret siciline tescili zorunlu olan ancak Tebliğ ekinde yer almayan işlemlere ilişkin bilgilerin Ticaret Bakanlığı’ndan elektronik ortamda temin edilmesi durumunda, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet sitesinde yayımlayacağı duyuru ile mükelleflerin bu işlemlere ilişkin bildirimde bulunma zorunluluğunu kaldırmaya yetkili olduğu hususu da Tebliğ’de ayrıca belirtilmiştir.

 

Vergi dairesine bildirilmesi zorunlu olan işlemlerden, VUK’da belirlenen sürelerde ticaret siciline tescil ettirilenler için mükellefler tarafından bildirim yükümlülüğü süresinde yerine getirilmiş sayılacaktır. VUK’da belirlenen süreler içerisinde ticaret siciline tescil ettirilmeyen veya süre geçtikten sonra tescil ettirildiği için Hazine ve Maliye Bakanlığı’na elektronik ortamda geç bildirilen işlemler nedeniyle bildirim yükümlüğünü zamanında yerine getirmeyen mükellefler hakkında, VUK’nun ilgili ceza hükümleri uygulanacaktır. Ancak, mükellefler tarafından ticaret sicili müdürlüğüne VUK’da belirlenen sürede başvuruda bulunulmakla birlikte tescil işleminin bu süreden sonra yapılması durumunda bildirimde bulunma tarihi olarak başvuru tarihi esas alınacaktır.

 

Yapılan yoklama veya incelemeler sırasında Tebliğ’de yer alan işlemlerin ticaret siciline tescil ettirilmediği tespit edilirse, vergi dairesi tarafından gerekli işlemler yapıldıktan sonra bu durum ilgili ticaret sicili müdürlüğüne yazılı veya elektronik ortamda bildirilecektir.

 

01.02.2023 tarihinde yürürlüğe girecek olan tebliğ ve ekine aşağıda yer alan linkten ulaşabilirsiniz.

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/01/20230118-7.htm

 

Bilgilerinize sunarız.

 

Saygılarımızla.