SOSYAL AĞ SAĞLAYICI HAKKINDA USUL VE ESASLARA İLİŞKİN BİLGİ NOTU

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (“Kurum”) tarafından 01.04.2023 tarih ve 32150 sayılı Resmi Gazete’de; 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun (“Kanun”) uyarınca 2023/DK-İD/199 sayılı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu Kararı (“Kurul Kararı”) yayımlanmıştır. 

Özetle Kurul Kararı ile; sosyal ağ sağlayıcıları için temsilci bulundurma zorunluluğu getirilmiş olmakla beraber kişisel, e-ticaret ve haber siteleri gibi sosyal etkileşim amaçlı platformlar, Kurul Kararı ile getirilen düzenlemenin kapsamı dışında bırakılmıştır.

Kurul Kararı çerçevesinde sosyal ağ sağlayıcı; sosyal etkileşim amacıyla kullanıcıların internet ortamında metin, görüntü, ses, konum gibi içerikleri oluşturmalarına, görüntülemelerine veya paylaşmalarına imkân sağlayan gerçek veya tüzel kişileri ifade eder.

Bu doğrultuda Kurul Kararı ile getirilen düzenlemeler aşağıdaki şekildedir:

I.                Türkiye’den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurtdışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarına kendilerini temsil edecek en az bir gerçek veya tüzel kişi yetkili belirleme zorunluluğu getirilmiştir.

·        Temsilcinin gerçek kişi olması halinde; Türkiye’de yerleşik ve Türk vatandaşı olması,

·        Temsilcinin tüzel kişi olması halinde ise; Türkiye’de kurulmuş ve Türk mevzuatına göre tüzel kişilik kazanmış olması zorunludur.

 II.                Türkiye’den günlük erişimi on milyondan fazla olan yurtdışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıların temsilcilerinin tüzel kişi olması halinde ilgili temsilcinin, sermaye şirketi şeklinde kurulan şube olması zorunludur. Bu sermaye şirketinin, Kurul tarafından temsilci kabul edilmesi için aşağıdaki şartlar aranmaktadır:

·        Şirketin ticaret unvanının, sosyal ağ sağlayıcının unvanının ayırt edici ibaresi ile sermaye şirketinin kurulduğu ili içermesi,

·        Şirketin paylarının tamamının sosyal ağ sağlayıcıya ait olması,

·        Şirket sözleşmesinde şirketin, sosyal ağ sağlayıcının bünyesinde ve sosyal ağ sağlayıcıya bağlı olduğunun belirtilmesi,

·        Şirketin esas sermayesinin en az yüz milyon Türk Lirası olması,

·        Şirket sözleşmesinde sosyal ağ sağlayıcı tarafından teknik, idari, hukuki ve mali yönden tam yetkili ve sorumlu kılındığının açıkça belirtilmesi.

 III.                Sosyal ağ sağlayıcı tarafından seçilen temsilcinin; Kurum, adli veya idari makamlarca yapılacak talepleri yerine getirme yükümlülüğüne ek olarak, gerçek kişiler tarafından yapılan taleplere cevap vermesi ve Kurum’a raporlama yapması gerekecektir. Ayrıca, Kurum tarafından talep edilecek bilgi ve belgeler temsilci aracılığıyla Kurum ile paylaşılacaktır.

 IV.                  Temsilci belirlenmesine ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcıya Kurum bildirimde bulunacak olup ilk bildirim tarihinden itibaren 30 gün içinde temsilci belirlenmediği takdirde Kurum tarafından sosyal ağ sağlayıcıya on milyon Türk Lirası idari para cezası; ve idari para cezası verilmiş olmasına rağmen yükümlülük yerine getirilmezse otuz milyon Türk Lirası idari para cezası kesilecektir. Uygulanacak ikinci para cezası sonucunda da temsilci bildirilmemesi halinde ise reklam yasağı verilecektir. Reklam yasağı verilmesine rağmen üç ay içerisinde halen temsilci atanmamışsa, bant daraltma cezası için sulh ceza hakimliğine başvurulabilecektir.

V.                Günlük erişimi bir milyondan fazla olan sosyal ağ sağlayıcı, içeriklerine ilişkin kişiler tarafından yapılan başvurulara (Kanun’un 9 ve 9/A maddesi kapsamında) cevap vermekle yükümlü olup, başvurudan itibaren en geç 48 saat içerisinde olumlu ya da olumsuz bir dönüş yapacaktır. Bu yükümlülüğe uymayan sosyal ağ sağlayıcıya beş milyon Türk Lirası idari para cezası uygulanacaktır.

 VI.                Sosyal ağ sağlayıcı, kendisine bildirilen içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararlarının uygulanmasına ve kişiler tarafından yapılan başvurulara ilişkin istatiksel ve kategorik bilgileri içeren Türkçe hazırlanmış raporları altı aylık dönemlerle Kurum’a bildirecektir. Raporlama ilk altı aylık dönem için temmuz, sonraki altı aylık dönem için ocak ayında teslim edilecektir. Bu yükümlülüğe uymayan sosyal ağ sağlayıcıya on milyon Türk Lirası idari para cezası uygulanacaktır.

 

İşbu bilgi notunda detaylarına yer verilen Karar metnine aşağıda yer alan linkten ulaşabilirsiniz.

 

·                  https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/04/20230401-13.pdf

 

Bilgilerinize sunulur,

Saygılarımızla.

 

 

Previous
Previous

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK HAKKINDA BİLGİ NOTU

Next
Next

BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA DAİR 7440 SAYILI KANUN GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 2)HAKKINDA BİLGİ NOTU