2023/5 SAYILI FİRMALARIN YURT DIŞI KAYNAKLI DÖVİZLERİNİN TÜRK LİRASINA DÖNÜŞÜMÜNÜN DESTEKLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ’E İLİŞKİN BİLGİ NOTU

Firmaların yurt dışı kaynaklı dövizlerinin Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’na (“TCMB”) satılması ile Türk Lirası vadeli mevduat ve katılma hesaplarına dönüştürülmesi halinde firmalara sağlanacak desteğe ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla hazırlanan 2023/5 Sayılı Firmaların Yurt Dışı Kaynaklı Dövizlerinin Türk Lirasına Dönüşümünün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (“Tebliğ”), 26.01.2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Söz konusu Tebliğ’de, firmaların yurt dışı kaynaklı dövizlerinin TCMB’ye satışı sırasında ve TCMB tarafından belirlenecek süre boyunca döviz alımı yapmama taahhüdünde bulunmaları şartıyla, taahhüt sahibi firmalara, dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilen tutarın yüzde 2’si kadar döviz dönüşüm desteği ödeneceği hüküm altına alınmıştır.

 

Buna göre firmalar, ülkeye getirdikleri yurt dışı kaynaklı dövizlerinin en az yüzde 40’ını TCMB’ye sattıktan sonra getirilen dövizin kalan kısmını kur korumalı dönüşüm hesabında değerlendirebilecek ve verdikleri taahhüt karşılığında Türk Lirasına çevrilen tutarın yüzde 2’si kadar döviz dönüşüm desteği alabileceklerdir.

 

TCMB’ye satışı yapılacak dövizlerin ve Türk Lirası vadeli mevduat ve katılma hesaplarına dönüştürülecek dövizlerin yurt dışı kaynaklı olduğunun tespiti bankalarca yapılacaktır.

 

Tebliğ kapsamında firmalarca verilen döviz alımı yapılmaması taahhüdünün yerine getirilmemesi halinde döviz dönüşümü desteği tutarları, ilgili dönem boyunca oluşan pozitif kur farkı eklenerek ve döviz dönüşümü desteğinin ödenme tarihinden itibaren taahhüdün yerine getirilmediğinin tespiti tarihine kadar geçen süre için tespit tarihinde geçerli olan TCMB’nin ilan ettiği en yüksek gecelik borç verme faiz oranı üzerinden hesaplanacak faizi ile birlikte bankalarca tahsil edilerek TCMB’ye aktarılacaktır. Ayrıca, taahhüdünü yerine getirmeyen firmaların, TCMB kaynaklı kredi kullanım talepleri, taahhüdün yerine getirilmediğinin tespit edildiği tarihten itibaren 1 (bir) yıl süreyle kabul edilmeyecektir.

 

Öte yandan, aracılı ihracat sözleşmesi kapsamında Dış Ticaret Sermaye Şirketleri tarafından yurda getirilen dövizlerin Dış Ticaret Sermaye Şirketi’ne ürün tedarik eden firmalar adına satışı yapılacaktır. Bu durumda, işbu Tebliğ’in uygulanması bakımından döviz satışının, tedarikçi firmaca yapıldığı kabul edilecektir.

 

Grup şirketlerinin bu Tebliğ kapsamında vereceği taahhütler ana şirketi de bağlayacaktır.

 

26.01.2023 tarihinde yürürlüğe girecek olan Tebliğ’e aşağıda yer alan linkten ulaşabilirsiniz.

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/01/20230126-23.htm

 

Bilgilerinize sunarız.

 

Saygılarımızla.

 

Previous
Previous

548 SIRA NUMARALI VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ HAKKINDA BİLGİ NOTU 

Next
Next

Gelir Vergisi Kanunu'nda Yapılan Değişikliklere İlişkin Tebliğ Hakkında Bilgi Notu