Gelir Vergisi Kanunu'nda Yapılan Değişikliklere İlişkin Tebliğ Hakkında Bilgi Notu

25.01.2023 tarih ve 32084 sayılı Resmî Gazete’de, 7420 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Geçici 2’nci Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ (“Tebliğ”) yayımlanmıştır.

 

İlgili Tebliğ’e göre 7420 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun (“GVK”) geçici 2’nci maddesi uyarınca, borçlusu gerçek kişi olan ve takip tarihi itibarı ile asıl alacak ve ferileri dahil takip tutarı 2.000 Türk Lirasını aşmayan veya 15.08.2022 tarihi itibari ile dosyada yapılmış tahsilatlar nedeniyle bakiye takip tutarı 2.000 Türk Lirası ve altında kalan dosyaların, alacaklının feragati ile herhangi bir harca tabi olmadan kapatılacağı hüküm altına alınmıştır. Bu çerçevede bahsi geçen hallerin varlığı halinde icra müdürü, takip talebinde yer alan asıl alacak ve ferilerini dikkate almak suretiyle talebi kabul edecek, hacizleri kaldıracak, dosyayı kapatacak ve GVK’nın geçici 2. maddesi uyarınca dosyanın feraget nedeniyle kapatıldığına dair belge düzenleyecektir.

 

Tebliğ uyarınca alacaklı veya vekili, ilgili icra dairesine her bir icra dosyası için ayrı ayrı olmak üzere, alacak hakkından açıkça feragat edildiği hususu ile feragat nedeniyle hacizlerin kaldırılarak icra takip dosyasının kapatılması ve varsa sair taleplerinin yer aldığı feragat talebinde bulunacaktır. Bu talep, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (“UYAP”) Avukat Portal Talep Karşılama Ekranı esas olmak üzere, Avukat Portal, Kurum Portal üzerinden veya ilgili dosyaya fiziki olarak dilekçe sunulmak suretiyle yapılacaktır.

 

Öte yandan söz konusu Tebliğ’e göre; abonelik sözleşmelerinden ve bu sözleşmelerin ifası amacıyla tüketiciye sunulup bedeli faturaya yansıtılan mal veya hizmetten kaynaklanan para alacaklarına ilişkin haciz yoluyla ilamsız icra takiplerinin, UYAP bünyesinde oluşturulan Merkezi Takip Sistemi (“MTS”) üzerinden başlatılmasına ve haciz aşamasına kadar yürütülmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla yürürlüğe girmiş olan 7155 sayılı Abonelik Sözleşmesinden Kaynaklanan Para Alacaklarına İlişkin Takibin Başlatılmasi Usulü Hakkında Kanun (“Kanun”) uyarınca UYAP bünyesinde oluşturulan MTS ile takip edilen icra dosyalarında; dosya kapatma işlemleri alacaklı avukatı tarafından yürütülecektir. Bu çerçevede;

·      Kanun uyarınca icra takibi başlatılmış bulunan, borçlusu gerçek kişi olan ve her bir icra dosyası itibarıyla asıl alacak ve ferileri dahil icra takibi başlatıldığı tarihteki takip talebinde yer alan takip tutarı 2.000 Türk Lirasını aşmayan, veya

·      Kanun uyarınca icra takibi başlatılmış bulunan, 15.08.2022 tarihi itibari ile dosyada yapılmış tahsilatlar nedeniyle bakiye takip tutarı 2.000 Türk Lirası ve altında kalan dosyalar, alacaklı avukatının feragat etmesi halinde GVK’nın geçici 2’nci maddesi kapsamında kapatılacaktır.

Yukarıda belirtilen kapsamda kalan dosyalar MTS tarafından kontrol edilerek kapatılacaktır.

İlgili Tebliğ, yayım tarihinde yürürlüğe girmiştir. Tebliğ’in yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 (bir) hafta içinde, UYAP üzerinden gerekli olan ekranlar oluşturularak kullanıma açılacaktır. Feragat taleplerinin UYAP üzerinden gönderilmesine ilişkin bilişim altyapısı ise yine Tebliğ’in yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 (bir) hafta içinde oluşturulacaktır. GVK’nın geçici 2’nci maddesi kapsamında, icra dairelerince ve MTS üzerinden kapatılan dosyalara ilişkin dosya sayıları ve alacak miktarlarına yönelik olarak istatistiki verilerin elde edilebilmesi için gerekli altyapı çalışması Tebliğ’in yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 2 (iki) hafta içinde oluşturulacaktır.  

 

İşbu bilgi notunda bahsi geçen Tebliğ’in tüm metnine aşağıda yer alan linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/01/20230125-2.htm

 

Bilgilerinize sunulur.

Saygılarımızla.

Previous
Previous

2023/5 SAYILI FİRMALARIN YURT DIŞI KAYNAKLI DÖVİZLERİNİN TÜRK LİRASINA DÖNÜŞÜMÜNÜN DESTEKLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ’E İLİŞKİN BİLGİ NOTU

Next
Next

546 SIRA NUMARALI VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİHAKKINDA BİLGİ NOTU