KÜÇÜK VE ORTA BÜYÜKLÜKTEKİ İŞLETMELER YÖNETMELİĞİ HAKKINDA BİLGİ NOTU

25.05.2023 tarih ve 32201 sayılı Resmî Gazete’de Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (“KOBİ”) Yönetmeliği (“Yönetmelik”) yayımlanmıştır.

 

Yönetmelik ile; 19.10.2005 tarih ve 2005/9617 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.

 

Yönetmelik’te mikro, küçük ve orta büyüklükteki ekonomik birim ve girişimlerin tanımları yeniden belirlenmiş olup bu birim ve girişimler şu şekilde sınıflandırılmıştır:

 

·       Yıllık 10 kişiden az çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 10 milyon Türk Lirasını (Yönetmelik öncesi dönemde Mart 2022’den beri bu rakam 5 milyon Türk Lirası idi) aşmayan işletmeler mikro işletme olarak adlandırılacaktır.

 

·       Yıllık 50 kişiden az çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 100 milyon Türk Lirasını (Yönetmelik öncesi dönemde Mart 2022’den beri bu rakam 50 milyon Türk Lirası idi) aşmayan işletmeler küçük işletme olarak adlandırılacaktır.

 

·       Yıllık 250 kişiden az çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 500 milyon Türk Lirasını (Yönetmelik öncesi dönemde Mart 2022’den beri bu rakam 250 milyon Türk Lirası idi) aşmayan işletmeler orta büyüklükteki işletme olarak adlandırılacaktır.

 

Özetle, Yönetmelik uyarınca KOBİ olmak için gerekli kriterlerden biri olan net satış hasılatı veya mali bilanço limiti, 250 milyon Türk Lirası’ndan 500 milyon Türk Lirası’na yükseltilirken KOBİ tanımındaki çalışan sayısında değişikliğe gidilmeyerek bu sayı “250 ve daha az kişi olarak” sabit bırakılmıştır.

 

İşbu bilgi notunda bahsedilen Yönetmelik’in tüm metnine aşağıda yer alan linkten ulaşabilirsiniz.

 

·      https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/05/20230525-6.pdf

 

Bilgilerinize sunulur.

 

Saygılarımızla.

Previous
Previous

SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASININ VE TERÖRÜN FİNANSMANININ ÖNLENMESİNE İLİŞKİN YÜKÜMLÜLÜKLERE UYUM PROGRAMI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR BİLGİ NOTU

Next
Next

PAYLARI GİRİŞİM SERMAYESİ PAZARINDA İŞLEM GÖRECEK ORTAKLIKLARA İLİŞKİN ESASLAR TEBLİĞİ (II-16.3)HAKKINDA BİLGİ NOTU